веществото

Ким Чен-нам е убит с химическо оръжие

Убийството на Ким Чен-нам – заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, е било извършено със силно отровното вещество VX. Това сочи предварителен доклад на малайзийската полиция.

Взети са проби от окото и лицето на Ким Чен-нам, който почина, след като беше нападнат миналата седмица на международното летище в Куала Лумпур, докато се готвеше да се качи на полет за Макао.

Нервнопаралитичното вещество VX е химическо оръжие, определено от ООН като оръжие за масово унищожение.

Според предварителния токсикологичен доклад, веществото, използвано при покушението е без мирис, без вкус и е силно токсично.

Малайзийската полиция ще организира цялостна проверка на летището в столицата Куала Лумпур, съобщи началникът на полицията Халид Абу Бакар.

Ще бъдат проверени всички зони, където са се намирали заподозрените, по данни от камерите за наблюдение.

Като извършители на убийството полицията сочи две жени, които са плиснали течност в лицето на севернокорееца. Минути по-късно той се почувствал зле и починал в линейката на път за болницата.

Според органите на реда една от заподозрените за убийството жени също има симптоми на отравяне с нервно-паралитичното вещество VX. Заподозряната е имала пристъпи на повръщане.

- реклама -