килограмите

Килограмите оказват негативно влияние на мозъка

Килограмите оказват негативно влияние на мозъка. Изследователи са открили, че мозъкът на хора с наднормено тегло на средна възраст има същото количество бяло вещество като слаб човек, по-възрастен с 10 години.

Ако резултатите бъдат потвърдени, това ще означава, че наднорменото тегло играе сериозна роля по отношение на това колко бързо старее човешкият мозък.

„Със стареенето нашите мозъци естествено намаляват размера си, но не е ясно защо хора с наднормено тегло страдат от по-голяма редукция в количеството бяло вещество“. Това заяви Лиса Ронан от университета в Кеймбридж, участник визследавнето

Освен килограмите от значение е и възрастта за развитието на мозъка

Екипът от учени е изследвал количеството бяло вещество в мозъците на 527 души на възраст между 20 и 87 килограма. След това данните са разделени в две групи, в зависимост от индекса на телесна маса на хората.

Учените са установили, че мозъците на хората с наднормено тегло са приблизително с 10 години по-възрастни от тези на хората на същата възраст, но по-слаби. С други думи 50-годишен човек с наднормено тегло има същото количество бяло вещество като 60-годишен слаб човек.

Въпреки намаляването на бялото вещество обаче проучванията са показали, че няма признаци за намаляване на IQ-то.

Учените също така са забелязали, че намаляването на веществото се забелязва само при хора на средна възраст, но не и по-млади.

- реклама -