Russia vs Ukraine. Thick colored silky flags of Russia and Ukraine. 3D illustration on sky background. – Illustration

Киев: Споразумението с Москва ще е готово до седмица и половина

Споразумението на Киев с Москва ще е готово до седмица и половина. Това стана ясно от интервю на съветника на украинския президент Михаил Подоляк за полското издание „Wirtualna Polska“.

„В момента и руската, и украинската делегации застават на своите позиции. Споразумението по спорните точки може да отнеме от няколко дни до седмица и половина. През това време трябва да се доближим до изготвянето на мирен договор“, каза той цитиран от Риа новости.

В същото време Подоляк отбеляза, че освен Русия и Украйна ,

в преговорите участват представители на Полша.

„Преговорите са мащабен процес, в който участват не само Русия и Украйна. В него участва по-специално Полша. Ние не просто подписваме някакъв вид споразумение. Искаме да разработим специфичен механизъм, който да гарантира нашата сигурност в бъдеще“, каза Подоляк. Той отбеляза, че подписването на договора може да сложи край на острата фаза от конфликта. Това ще позволи да преминат към „оплакване на всички жертви и към възстановяване на разрушенията в страната“. „Аз обаче се съмнявам, че с това за украинците войната ще приключи. Не и след всичко, което изтърпяхме“, каза той.

Междувременно външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви, че е възможна среща в Турция на високо равнище между президентите на Украйна и Русия. По-рано беше анонсирано, че турският президент Реджеп Ердоган ще разговаря по телефона със Зеленски и Путин.

На крачка от мира: Киев и Москва с план от 15 точки

- реклама -