Киев обвини Москва в атака срещу украински кораби, иска свикване на Съвета за сигурност на ООН

Украинският флот съобщи, че руски кораб е стрелял по украински военни кораби след конфликта, възникнал днес край бреговете на Кримския полуостров, съобщиха осведомителните агенции.

В изявление, публикувано тази вечер на Фейсбук страницата на украинския флот, се казва, че неговият боен катер „Бердянск“ е получил повреда, а член на екипажа е бил ранен в резултат от обстрела.

По-рано днес Украйна заяви, че катер на руската брегова отбрана се е врязал във влекач на украинския военен флот, като е повредил машинното отделение и корпуса. Инцидентът е станал, когато три украински военни кораба се движели от Одеса в Черно море към Мариупол в Азовско море. Русия не им позволи да минат през Керченския проток и го блокира.

Руската Федерална служба за сигурност съобщи, че три кораба на украинските МВС, движещи се от пристанище Бердянск в Азовско море към Керченския проток, са поели обратен курс и се връщат в Бердянск, предаде ТАСС.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече действията на украинските МВС в Керченския проток бандитски и провокационни.

Украинският президент Петро Порошенко спешно свиква тази вечер заседание на висши военни ръководители заради напрежението с Русия близо до Кримския полуостров, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителка на украинското външно министерство каза, че Киев иска свикване на Съвета за сигурност на ООН.

Според руските медии украински бойни кораби са нахлули без разрешение в руски води.

Три плавателни съда – два бронирани катера с артилерийско въоръжение и буксир, минали през Керченския проток, заобикаляйки анексирания от Русия Крим. Корабите навлезли в руски води без предупреждение и без да реагират на подадените заповеди.

Опитът на бреговата охрана да ги спре бил неуспешен. Един от изпратените стражеви кораби обаче се врязал в морския влекач и му нанесъл повреди. Няма пострадали, корабите продължават към украинското пристанище Мариупол на Азовско море.

Керченският проток, който с двустранен договор от 2003 г. е обявен за споделени териториални води, е затворен от руска страна за всякакви съдове. Голям товарен кораб блокира минаването под Кримския мост в района.

Киев обвини Русия, че нарушава морското право и договора за плаване в Азовско море и използване на Керченския проток. Руският външен министър Сергей Лавров посочи, че в Керченския проток не действа международното морско право, защото “той се явява изцяло руски”.

- реклама -