КФН Ралица Агайн Олимпик застраховки

КФН: Застраховки, направени в „Олимпик“ след 10 май са измама

Ако има направени застраховки от кипърската компания след 10 май, става въпрос за измама.

Това каза заместник-председателят на Комисията по финансов надзор и ръководещ управление „Застрахователен надзор“ Ралица Агайн във връзка с казуса по кипърската застрахователна компания.

Тя поясни, че на 10 май 2018 г. КФН е била информирана от кипърския регулатор за това, че отнема лиценза на застрахователя „Олимпик“, който извършва дейност у нас чрез клон в България. Веднага след получаване на тази информация комисията е предприела всички действия и е забранила продажбата на тези застраховки.

„След 10 май няма нито една полица на гаранционния фонд, която да е издадена от „Олимпик“ в България понеже гаранционният фонд незабавно още на 10 май в деня на нашето решение направи необходимото. Ако има направена застраховка след тази дата, става въпрос за измама“, каза Агайн. По думите ѝ КФН ще направи проверка на тези измами и ще сигнализира полицията.

Общата стойност на загубата на всички клиенти на кипърската застрахователна компания възлиза на 9 млн. 350 хил. лв, съобщи още Агайн. Тя поясни, че общата стойност на премията по тези полици възлиза на 40 млн. лв. По думите ѝ средната загуба на клиент е между 3 лв. и 78 лв. за периода от утре до края на януари 2019 г. „След края на януари полиците са значително по-малко. Това е положителният факт – 29 хил. Там средната загуба е от 103 лв. до 192 лв. на клиент“, обясни Агайн.

Положението се усложнява допълнително и от факта, че огромна част от застраховките са сключени при условията на разсрочено плащане на премията.

„Помолихме гаранционния фонд да ни предостави информация за това как изтичат падежите на тези вноски, за да преценим мащаба на това изключително неприятно събитие за нашия пазар“, подчерта зам.-председателят на КФН.

Застрахователното дружество е лицензирано в Кипър, а единствената друга държава, в която то извършвало дейност чрез свой клон е България.

- реклама -