КФН Владимир Савов Застрахователен надзор

КФН изпрати писмо до регулаторния орган на Кипър

Комисията за финансов надзор изпрати писмо до Регулаторния орган на Кипър (Cyprus Securities and Exchange Commission – CySEC) с искане за допълнителна информация относно намерението на Ur Trade Fix Ltd, инвестиционен посредник, лицензиран да извършва дейност чрез установяване на клон на територията на Република България, става ясно от решение на КФН след проведено заседание на 27 септември.

Българският регулаторен орган уведомява и инвестиционния посредник Ur Trade Fix Ltd, че няма право да извършва дейност на територията на Република България до получаването в КФН на допълнителната информация от Регулаторния орган на Кипър.

В съобщението на КФН става още ясно, че изпраща писмо до Надзорния орган върху застраховането (Superintendent of insurance) на Република Кипър за предоставяне на допълнителна информация във връзка с тяхното искане за предприемане на действия за извършване на определени плащания и банкови преводи от банковата сметка на „Застрахователна компания Олимпик – клон България” КЧТ.

Причината е искане за извършване на определени преводи и плащания от банковата сметка на застрахователния клон в България. В края на месец август кипърският застрахователен надзор поиска от българския клон на „Олимпик“ да плати дължими суми за своите служители, социални осигуровки и ползвани правни услуги.

Припомняме, че през август над 200 000 българи останаха без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ заради фалита на кипърското застрахователни дружество. Щетите за българските водачи са над 9 млн. лева.

- реклама -