Иван Иванов, цена, газ, парно, топла вода

КЕВР: Възможно е ново поскъпване на парното и тока от януари

„Топлофикация София“ е поискала ново поскъпване на парното от 1 септември, след като от 1 юли цената на топлинната енергия в столицата беше увеличена с 20 на сто.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на заседание на енергийната комисия в парламента. На нея депутатите изслушаха ръководството на столичната топлофикация и служебните министри на енергетиката Андрей Живков и на околната среда Асен Личев във връзка с отнетото комплексно разрешително на „Топлофикация София“.

Иванов беше категоричен, че КЕВР има право да преразгледа цените за новия регулаторен период не по-често от веднъж на 6 месеца и то, ако е налице съществено изменение на цените на природния газ за периода. Това означава, че ако цената на природния газ не се промени и продължи да се покачва, то на 1 януари 2022 г. КЕВР може да коригира цените както топлинната, така и на електрическата енергия, обясни председателят на регулатора.

Няма риск за спиране на „Топлофикация София“, както и абонатите в столицата да останат без парно и топла вода през зимата заради отказаната дерогация за прилагане на директивата на ЕК за екологичните норми, категоричен беше директорът на дружеството Александър Александров.

Според него е взето решение през 2019 г. да се направи технологично обновление на топлофикацията, за което Столичният общински съвет е получил и помощ от американското правителство. До края на годината ще имаме план как да стане това и как дружеството да се разплати с „Булгаргаз“ и БЕХ, обясни той.

- реклама -