енергийна борса КЕВР Иван Иванов цени ток

КЕВР: Увеличението на цената на газа е значително и ще повлияе на топлоенергията – ВИДЕО

Увеличението на цената на природния газ е значително и ще повлияе на цената на топлинната, а и на високоефективната електрическа енергия

Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти относно поскъпването на природния газ с 29,64% от 1 април 2017 година.

„Когато взимаме решение за промяна на цените, както на природния газ, така и на другите видове енергии, които са с енергоносител природен газ, по време на 3-месечните корекции, нямаме друг механизъм, освен да отразяваме промяната на цената, в случая на природния газ“, обясни той.

„На 1 юли ще излезем с ново ценово решение след регулаторен преглед на всички енергийни дружества, в което само ще отразим промяната на цената на природния газ“, коментира Иван Иванов. По думите му тази цена по отношение на отоплението реално няма да бъде активна, защото решението ще бъде взето през месец април и извън отоплителния сезон.

„Имам сериозни надежди, че нещата ще се променят до началото на следващия отоплителен сезон. Сигурно ще имаме ясен срок, който ще ни бъде даден за предоговаряне на условията с „Газпром“. Да премахнем клаузите, които правят зависима цената на природния газ от петролните деривати мазут и газьол“, посочи той.

Иван Иванов уточни, че цената на петрола е намаляла с около 5 долара от 7-8 март. Намалял е и курсът на долара. Но тези намаления не могат да бъдат отчетени в това решение за цената на природния газ, тъй като отчетите са до 1 март. На въпрос имат ли основание работодателите да вдигнат цените на стоките поради повишаването на цената на природния газ, той посочи: „Считам, че не, защото в еднаква степен трябваше да имат основание да намалят цените, когато намалихме цената на природния газ с 61%, два пъти повече, отколкото е повишението сега“.

- реклама -