КЕВР: Цената на парното скача средно 6,72% от 1-ви октомври

Средно за страната цената на топлинната енергия с гореща вода се увеличава с 6,72% за последното тримесечие на 2018 г.

Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на брифинг след закрито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране. Увеличението на цената на парното ще бъде, както следва: „Топлофикация – София“ ЕАД – 7,97%; „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД – 8,57%; „Топлофикация Плевен“ ЕАД – 4,66%; „Топлофикация Бургас“ ЕАД – 4,88%; „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД – 2,28%; „Топлофикация Враца“ ЕАД – 6,32%; „Топлофикация ВТ“ ЕАД – 4,39%; „Топлофикация Разград“ ЕАД – 5,35%; „Юлико-Евротрейд“ ЕООД – 6,21%; „ОВЕРГАЗ МРЕЖИ“ АД – 2,55%.

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране  обсъди исканите увеличения на цените на топлофикациите във връзка с по-високата цена на природния газ от 1 октомври. Увеличението на цената на синьото гориво ще е с близо 14 на сто, но потребителите ще усетят по сметките си 8-процентово поскъпване, обясни преди седмица шефът на енергийния регулатор.

Топлофикациите поискаха увеличение на цените от началото на октомври с 2 до 9%.

Най-много ще усетят завишените сметки, в сравнение с предишната зима, в Бургас, Плевен и София. По Южното Черноморие топлоенергията ще е с около една пета по-скъпа, отколкото през миналата зима. Промяната засяга топлофикациите, които работят на газ. ТЕЦ-овете на въглища в България остават с непроменени цени.

КЕВР предлага цената на тока, произвеждан в дружества от сектор „Топлоенергия“, да не бъде променяна – независимо дали става дума за битовите потребители или за бизнеса.

„Получихме декларации от неправителствени организации, че в България се повишават цените, а в ЕС остават непроменени. Промяната на цената на природния газ се определя от два фактора – промяна в курса на долара, който спрямо същия период на миналата година е с около 2 процента по-висок до 1.68956 лв. Другият фактор е цената на петрола тип „Брент“, която се е променила с почти 44 процента за една година. Към днешния ден цената на петрола е 82.81 долара“, посочи Иван Иванов.

Според председателя на държавния регулатор цената на газа в България може да се намали едва когато има резултат от започналите през миналата седмица преговори с руския доставчик „Газпром експорт“. Освен това, от следващата година България ще започне да получава газ от Румъния по две входни точки – при Русе и Кардам. Очаква се да получаваме по 1 млрд. кубически метра газ. Доставчик няма да е „Газпром“, а румънски фирми. По този начин ще се създаде конкуренция на българския пазар, обясни Иванов.

Докато от комисията обявяваха поредния скок на цените на топлинната енергия, десетина граждани протестираха пред централата на КЕВР на бул. „Дондуков“.

 

- реклама -