газ КЕВР цени ток парно

КЕВР реши: Токът поскъпва средно с 1,5% от днес, увеличение има и при парното и природния газ

Средното изменение на крайните цени на електрическа енергия за битови потребители клиенти от 1 юли 2017 г. е 1,5%. Това стана ясно след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Крайната цена на електрическата енергия за битовите клиенти от 1 юли за абонатите на ЧЕЗ поскъпва с 2%, за ЕВН – 1,70%, за ЕНЕРГО ПРО – 0,41%

По отношение на небитовите клиенти, за всички дружества има сериозно намаление на цената на дневната енергия, когато се използват електромери с 2 скали. Има намаление на върховата енергия и на нощната за някои дружества“, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

По думите му от 1 юли насам електроразпределителните дружества ще закупуват за технологични нужди по цена на обществен доставчик, която е малко над 70 лв. на мегават час. „До голяма степен се премахва кръстосаното субсидиране за абонатите на „Енерго про“, и почти изцяло за EVN“, добави Иванов.

„За 3-годишен период повишението на цената на електроенергия е 2,5%. Ще направим всичко възможно и в следващите години българските потребители да не чувстват допълнителна тежест“, каза още Иван Иванов.

Цената на природния газ за третото тримесечие на годината за битовите потребители се повишава с 1%.

Цената на топлинната енергия се променя различно при различните топлофикационни дружествасредно с 3%, обяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

- реклама -