Станислав Тодоров: КЕВР спира да работи след решението на КС (Видео)

От днес, след решението на Конституционния съд, КЕВР спира да работи.

Това заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров на брифинг за решението на Конституционния съд, че избирането му е било противоконституционно.

Всички решения за цените на тока, топлоенергията и газа са взети единодушно. Затова те са валидни. Българските граждани могат да разчитат на тях за цените за следващите 12 месеца.

Ето защо Тодоров призова депутатите незабавно да стартират процедура за избор на негов наследник, така че регулаторът да взема адекватни решения в условия на криза, дори и без работещ парламент.

Тодоров разкри още, че юристите на Комисията са го посъветвали да не упълномощава никого да изпълнява функциите за председателстващ, защото така неговият избор би станал нищожен. „Оттук нататък дори изплащането на заплатите на служителите е поставено под въпрос“, каза шефът на енергийния регулатор.

Тодоров припомни част от взетите решения. „Комисията прие решение за новите цени на тока от 1 юли. Те предвиждат минимално увеличение от 3%, докато в Европа достигат над 80%.

По отношение на газа беше осигурен механизъм, по който „Булгаргаз“ да си набавя количества, така че да осигурява потреблението.

От този момент България не зависи само от една тръба. По отношение на топлинната енергия всички знаете за шокиращите изявления за ръст от до 300%.

Реалното увеличение, което е справедливо, беше около 120%. Независимо от това КЕВР спря субсидиите на ВИ производителите и насочи парите към бита, за да може да има поносими цени и топлинна сигурност“, сподели той.

Тодоров разкри, че „Топлофикация-София“ подлежи на проверка заради неплатени задължения. „Дружеството не плаща дължимите 330 млн. лева на „Булгаргаз“.

Така застрашава позицията им като обществен доставчик. Сумата е еквивалентна на 1/3 от газовото хранилище в Чирен. Така всички български потребители щяха да имат по-голяма сигурност през зимния сезон“, съобщи той.

Сред темите, които предстоят да бъдат обсъдени от КЕВР Тодоров изтъкна въвеждане на единна цена на балансираща енергия и още по-голямо намаляване на цените за бизнеса, както и сертифициране на затворените газопреносни енергийни мрежи и успешно завършване на над 1000 дела по актове на Комисията – над 100 милиона правен материален интерес. „Всички тези неща след решението на КС спират.

- реклама -