КЕВР, членове, жребий, прекратяване мандат цена ток парно газ енергийна борса проверка КЕВР, цена, парно, топла вода,

КЕВР ще се произнася последна по сделките в енергетиката

Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнася последна по енергийните сделки, едва след наличието на разрешение или одобрение на другите държавни институции

Това решиха депутатите след като гласуваха на второ четене промените в Закона за енергетика.

Основният текст на закона е предложен от Министерски съвет и третира вещни права за строителство на електропроводи и газопроводи. Между двете четения обаче председателят на енергийната комисия Делян Добрев, заедно с колеги депутати от ГЕРБ, внесоха предложение за редакция на чл. 23 а, уточняваща момента, в който КЕВР се произнася по сделки в енергетиката.

„КЕВР е последната инстанция, след като всички останали регулаторни органи, компетентни по този тип сделки, се произнесат. Едва след това този казус се разглежда от Комисията“, уточни Добрев.

Той коментира дали направени законови промени ще се отразят на развитието на казуса с ЧЕЗ във връзка с желанието за придобиване на дружеството от страна на „Инерком България“.

„По-скоро се внася яснота, защото приетият законов текст в средата на 2018 г. не поставя ред, в който трябва да стане произнасянето, т.е. едновременно може да бъде разглеждан от различните регулаторни органи един такъв казус. Сега казваме, че моментът, в който КЕВР трябва да се произнесе е едва след като такъв тип сделка е получила съгласието или одобрението на останалите регулаторни органи“, подчерта Делян Добрев.

- реклама -