енергийна борса КЕВР Иван Иванов цени ток

КЕВР ще проучва цените на енергийната борса, няма да има увеличение на цената на тока за бита

Цената на битовия ток няма да се променя.

Това увери председателят на председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов във връзка с появилите се опасения, че драстичните скокове в цената на индустриалния ток ще се отразят и на тази за бита.

Според Иванов най-рано през юни ще бъде направен анализ дали шоковото поскъпване на енергията, която се търгува на борсата, ще се отрази и на битовите сметки.

До 20 декември работна група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проучва цените на енергийната борса.

Проверката е във връзка с изпратеното от АИКБ писмо до премиера заради по техните думи 350% увеличение на тока за индустрията.

„КЕВР няма пряко отношение към функционирането на Българската независима енергийна борса. Нормално на борсата цените се определят от търсенето и предлагането – принцип, който е общовалиден за всяка една енергийна борса в Европа и света“, заяви той.

По думите му отговорностите на Комисията са свързани с това да проучва дали няма обосновано предположение за нарушение във функционирането на борсата и злоупотреби.

„По този повод още преди 2 месеца беше създадена работна група, която извършва предварително проучване. Срокът е 20 декември, но искам да отбележа, че продължава кореспонденцията между Комисията и ръководството на борсата и ние изискваме допълнителни сведения и информация, която трябва да даде пълната картина на борсата, функционирането, включително и в дните, в които има такива резки изменения в цените на ел. енергия“, заяви доц. Иванов.

Той добави, че след като се запознае с изготвения анализ и доклад КЕВР ще приеме решение дали да продължи с разследване или да продължи процедурата. „Предполагам, че това ще стане ясно през януари“, уточни председателят на енергийния регулатор.

- реклама -