парно

КЕВР реши: От днес плащаме по-скъпо парно, ток и топла вода – ВИДЕО

Комисията за енергийно и водно регулиране взе решение за нови, по-високи цени на комуналните услуги от днес – 1-ви юли. Поскъпването идва след като в петък регулатора разреши природният газ да поскъпне с 10,81%.

Парното поскъпва с над 7%, а тока средно с около 2,3 на сто за страната

За потребителите на ЧЕЗ цената на електрическата енергия ще се повиши с 1,75 %, за EVN с 1,82 % и за „Енерго-про“ с 2,78 %.

Това обяви председателят на КЕВР Иван Иванов по време на брифинг. КЕВР реши още цената на топлинната енергия да нарасне средно с 7,33%.В София парното поскъпва със 7,46%, в Пловдив -с 0,94 на сто.

Най-голямо е увеличението на цената в Плевен – с 15,19% и в Бургас – 17,12 на сто. Във Варна поскъпването е с 4,89%, във Велико Търново – с 2,89%, във Враца – с 5,42 %, в Разград – с 7,45. 

Лозенец Топлофикация парното

Повишаването на топлинната енергия от комисията аргументират с рязкото покачване на цената на природния газ поради повишението на цената на суровия петрол на световните пазари. Природният газ е ценообразуващ елемент, който формира между 60% и 70% от цената на топлината енергия в топлофикациите, които го използват за енергоносител. От своя страна увеличението на услугата за ползвателите на природен газ, независимо дали става въпрос за бизнес или битови потребители, ще бъде 6,5%.

„Относно настояването, че подобно увеличение на цената на топлината енергия е прекалено високо, нека бъда ясен – КЕВР не може да определи цената на един енергоносител, в случая природен газ, който е вносна енергийна суровина и идва с тази висока цена на входа на България. Ако доставчикът „Газпром експорт“ намали тази цена, комисията незабавно ще отрази това намаление и в цените на топлинната енергия“, аргументира повишаването Иван Иванов.

Докато КЕВР решаваше за поскъпването, пред сградата се проведе граждански протест срещу новите цени.

Протестиращите носеха плакати, на които пише: „Убиват ни с тока, водата и парното! И за въздуха ли ще плащаме?“ и „ЧЕЗ – на народа, не на шайката! Няма да плащаме на Гинка!“.

Те блокираха за кратко столичния бул.“Дондуков“ след като разбраха решението на КЕВР.

Електроразпределителните дружества ЧЕЗ и ЕВН вече обявиха, че ще извършват извънредни отчети на електромерите заради новите цени на тока. През седмицата от клиентския център на Енерго Про заявиха, че не предвиждат извънреден отчет, но абонатите, които желаят, можеха да оставят данните си до 30 юни. Фактурите през месец юли ще съдържат информация за двата отчетни периода – по стари и нови цени.

- реклама -