КЕВР решава Иван Иванов цена природен газ парно

КЕВР: Природният газ със сигурност ще поскъпне от октомври, а от там и топлата вода и парното

Ще има увеличение на цената на природния газ за последното тримесечие на 2018 г.

Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов, предаде „Фокус“.

„Има риск от сбъдване на прогнозата на „Булгартрансгаз“ за поскъпване на природния газ с 15% от следващото тримесечие. Всичко зависи от движението на цената на петрола на международния пазар. Очакваме на 10 септември да получим заявлението на „Булгаргаз“ за цени за четвъртото тримесечие. И ще се съобразим естествено с направеното заявление, като то ще мине през щателен анализ и проверка от страна на нашите експерти“, каза още доц. Иван Иванов. По думите му до края на месец септември КЕВР ще се произнесе за цената на природния газ за последното тримесечие.

Увеличението на цената на природния газ ще има отражение върху цената на парното и топлата вода от 1 октомври.

Доц. Иванов посочи, че увеличението на цената на природния газ от 1 октомври е неизбежно, но все още не е ясно с колко процента ще бъде то. „КЕВР и правителството нямат сериозни инструменти за въздействие върху цената на природния газ, защото тази цена идва с природния газ, който постъпва на територията на България, и за да влезе, той трябва да бъде платен. И доставчикът „Булгаргаз“ трябва да плати тази цена чрез цената за крайните потребители“, коментира още той.

По думите му регулатор ще направи всичко по силите си ако се наложи увеличение на цената на топлинната енергия, това да стане в началото на отоплителния сезон. „Защото не искам да си помисля дори, че може да се прави увеличение по средата на януари. Но много малко зависи от КЕВР – в цената на природния газ и топлинната енергия ние нямаме сериозни инструменти за въздействие“, коментира още той.

На въпрос дали България предприема нещо във връзка с това, че Европейската комисия (ЕК) сключи сделка с „Газпром“ и помоли за намаление на цените на природния газ спрямо нивата в ЕС и другите държави, доц. Иванов отговори: „Това, което е решение на ЕК, подлежи на изпълнение след публикуване на официалния вестник на ЕК. Но такава публикация още няма. След това в рамките на 10 седмици „Газпром“ е задължен да започне преговори със засегнатите 8 страни. Това е дългосрочен вариант и считам, че той ще има развитие“.

- реклама -