Иван Иванов, цена, газ, парно, топла вода
Снимка: БГНЕС

КЕВР: По-ниската цена на природния газ няма да намали цената на парното и топлата вода

Договорената над 40% по-ниска цена на природния газ от Русия няма да намали със същия процент цената на парното и топлата вода.

Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов, който присъства на изслушване в парламента.

Причината е, че цената на газа, доставян от Газпром за България е само един от компонентите, които формират крайната цена на парното и топлата вода за бита.

Иван Иванов заяви, че очаква в най-скоро време да бъдат направени промени в Закона за енергетиката, за да може и договорената 40% отстъпка да влезе в сила и по този начин да започне връщане на суми към клиентите на Булгаргаз.

В момента, в който бъде приета промяната от Народното събрание в закона, тогава КЕВР ще разгледа 8 заявления за цени, които трябва да постъпят от „Булгаргаз“ за месеците от август 2019 г. до 31 март 2020 г.

На месечна база трябва да се определи цената на природния газ по новия договор и ще трябва да се установи каква е разликата спрямо цената, по която „Булгаргаз“ е доставял в съответния период на потребителите.

„През измината година тази разлика е била значително по-малко, защото рязкото намаление на цената на природния газ е възникнала през последните два месеца. Тогава суровият петрол от около 70 долара за барел е станал малко над 51“, посочи Иванов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова предложи да се създаде работна група, която да се заеме с възникналия казус. „Не сме имали опция да получаваме нещо с ретроактивно действие“, изтъкна тя. По думите й трябва да се направи анализ на ситуацията, като целта е да няма противоречие с други нормативни актове.

Иван Иванов обяви, че ще се включи в тази работна група. Според него проблемите са в две части – как да се вземе ценовото решение за бъдеще и как да бъдат възстановени надвзетите суми на българските потребители.

- реклама -