КЕВР, ДАН, акция, агенти, влязоха, БЕБ, Българска енергийна борса

КЕВР отхвърли възраженията на бизнеса относно цената на природния газ през този месец

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реагира на възраженията на бизнеса срещу утвърдената цена на природния газ за ноември.

Енергийният регулатор е спазил законодателството при определянето на цената от 93 лв. на мегаватчас. Това се казва в разпространена от там позиция в отговор на работодателските организации. Вчера те обявиха, че цената за индустрията на свободния пазар ще бъде близо 120 лв. Заради бездействието на държавата настояха за оставката на председателя на КЕВР.

От 1 ноември енергийният регулатор утвърди цена на природния газ за битовите потребители, топлофикациите и някои предприятия на регулирания пазар в размер на 93 лева на мегаватчас. Това решение постави бизнеса в неравностойно положение, защото ще плаща на свободния пазар близо 30% по-скъпо.

Последва и реакцията на национално представените работодателски организации, а от КЕВР обясняват, че цената е утвърдена съгласно закона за енергетиката, който определя обхвата на решението, а именно единствено за потребителите на регулирания пазар.

Нещо повече, подчертават от комисията – всички решения, с които досега регулаторът ежемесечно е утвърждавал регулираната цена на природния газ, имат същия обхват.

Работодателите обаче настояват държавата да предприеме действия, които да променят този дисбаланс и посочват, че в противен случай ще сезират Европейската комисия.

Източник: БНР

- реклама -