газ КЕВР цени ток парно

КЕВР обсъжда предстоящото поскъпване на водата в редица градове

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда предстоящото поскъпване на водата в редица градове на страната от 1 януари 2019 г.

Най-голямо увеличние ще има в София и Бургас – с цели 10%. Само в Кърджали се очаква да има поевтиняване – с около 1,5%.

Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от общините и регулатора още преди година.

Според предложенията от Нова година най-много за вода ще плащат в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца, където кубик вода ще струва над 3 лева.

За Видин скокът може да стигне до 22%, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“.

Във Враца и Монтана поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост. По този повод от регулатора отново настояха за помощи за бедните, които не могат да си плащат сметките за вода.

В 12.00 часа ще има протест пред КЕВР срещу подготвяното поскъпване на водата

Демонстрацията се организира в социалните мрежи. Протестът е политически, защото става дума за грешни политически решения, заяви пред БНР Николай Белалов, председател на Дискусионен клуб за социална местна политика и бивш общински съветник от БСП:

„Не знам защо би дошъл десен на този протест, защото левият подход е точно този – проблемът е в концесията и оттам идват повечето недостатъци. Но който дойде, без значение какви са мотивите, щом не му харесва тази цена на водата, е прав, може да има и други решения, освен тези, които виждаме“.

Протест ще има днес и в Сапарева баня – срещу честите прекъсвания на тока в района

Градоначалникът Калин Гелев каза, че разбира недоволството на хората. Токът спира често – с предупреждение или без предупреждение, оплакват се бизнесмени, собствениците на над 80 къщи за гости, както и от домакинствата.

Екипи на ЧЕЗ подменят част от съоръженията по трасето, слагат изолатори, прекъсвачи и това налага спиране на тока. Правили го и този уикенд, поясни кметът Гелев, който вече имал две срещи на място с представители на компанията заради ситуацията с електроподаването.

Подписка по същия проблем върви и в селата Яхиново, Червен брег и Крайници. Там предупредиха, че се очакват граждански протести по Коледа.

- реклама -