КЕВР

КЕВР обсъжда поскъпването на природния газ с 30%

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди на открито заседание поскъпването на природния газ с 29,64% от 1 април 2017 година.

Според изчисленията на регулатора цената на газа за второто тримесечие на годината трябва да се вдигне на 363,26 лева за 1000 кубични метра от 299,94 лева в момента.

Увеличението беше мотивирано от очакваната по-висока доставна цена на природния газ от „Газпром Експорт“ и курса на щатския долар спрямо лева.

Резкият скок в цената на природния газ ще се отрази върху цените на парното, топлата вода и електроенергията, тъй като суровината влиза в ценообразуващите им елементи.

Според доклада на Комисията, ако 30-процентното увеличение бъде прието, топлоенергията ще поскъпне с между 18 и 37% за клиентите на различните топлофикации.

За София предвижданото увеличение е с 22,7%. За електроенергията се предвижда поскъпване от около 1%. Окончателното решение за това с колко точно ще поскъпнат парното, топлата вода и тока КЕВР трябва да вземе на 4 април 2017г.

До този момент енергийният регулатор задържаше цените, въпреки увеличението на цената на газа на два пъти през октомври и януари.

Окончателното решение с колко ще поскъпнат парното, топлата вода и тока КЕВР трябва да вземе на 4 април 2017 г.

- реклама -