газ КЕВР цени ток парно

КЕВР: Няма да има поскъпване на тока заради сделката за ЧЕЗ

Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред БНР.

„Сключването на такава сделка, независимо кой е купувачът, по никакъв начин не влие върху цената на електроенергията. Тя се определя по ясна методика. В случая няма никакъв ценообразуващ елемент, свързан с прехвърляне на акции“, подчерта Иванов. „В ценообразуващите елементи ние по никакъв начин няма да включим нито обслужването на кредита на привлечения капитал, нито плащането на лихвите по него. Това е работа на съответния собственик. Няма никакви основания и притеснения за повишаване на цените. Крайно време е тази истерия да бъде прекратена“, призова Иванов.

Той отново обясни, че КЕВР не може да проверява прехвърляне на акции от ЧЕЗ към „Инерком“ преди финализирането на сделката. Контролът преди това трябва да се осъществи по параметри, които не са в правомощията на КЕРВ, категоричен беше Иванов.

„Ние се произнасяме в два изрично разписани случая. Когато се извършва разпореждане с имущество, с което се осъществява лицензионна дейност на едно енергийно дружество. Няма подобна хипотеза, защото имуществото на лицензираните дружества ЧЕЗ „Електро“ – България и ЧЕЗ „Разпределение“ – България остава в цялост. Вторият случай, в който може да се произнесем, е когато се извършват други сделки – те са изрично изброени, 4 на брой, в чл. 92 от Наредбата, но само в случаи, когато сделката се осъществява от лицензиант, а лицензиантите са ЧЕЗ „Електро“ и ЧЕЗ „Разпределение“. При това, за да се произнесе Комисията, трябва да постъпи, съгласно процедурата, заявление от тези дружества и ние в едномесечен срок се произнасяме. Няма съмнение, че ако след финализиране на сделката в един бъдещ момент подобно заявление постъпи в КЕВР, ние ще се произнесем, за да защитим обществения интерес“.

Според Иванов КЕВР се включва в този скандал по две причини – непознаване на закона или търсене на необходимия грешник. Той е категоричен, че регулаторът  изпълнява стриктно задълженията си. В подкрепа на твърдението си той посочи: „В последните 3 години около 13 млн. лв. са санкциите, които КЕРВ е наложила на трите разпределителни дружества“.

- реклама -