Иван Иванов КЕВР цени природен газ
Снимка: БГНЕС

КЕВР: Вече не може да се промени обявената цена на природния газ, а оттам и на всичко по веригата

Председателят на КЕВР Иван Иванов е категоричен, че не може да бъде изпълнено искането да не предприемат действия за промяна на цените на природния газ, докато не бъде излъчен редовен парламент. От 1 април тази година „Газпром“ начислява по-високите цени, определени съгласно договора към „Булгаргаз“.

Така че от 1 април цените за природния газ, а от там следователно и тези, които са свързани с цената на природния газ трябва да бъдат коригирани“, твърди той.

Според него хората, които протестират и днес пред КЕВР трябва да знаят, че комисията не може по никакъв начин да промени цената на природния газ от тази, която вече е обявена.

Защото тази цена не зависи от нашето решение, тя зависи от договорът, който България има с „Газпром“ за доставка, ценообразуващата формула, в която участват цяла кошница от петролни продукти и мазут, и газьол с различно съдържание на сяра и от цените на суровия петрол на международните пазари, както и от курса между долара и българския лев. Нито ние можем да въздействаме върху тези фактори, нито дори може министерство или други институции да въздействат. Те се случват в резултат на международната конюнктура. Жалко, че се създава невярна представа, че комисията регулира тази цена, ние просто проверяваме дали тя съответства на договора с „Газпром“ и разбира се на наредбата за регулиране на цените на природния газ. След тази проверка ние оповестяваме“, твърди още той.

Извършвайки това действие, регулаторът наистина действаше по начин да намери най-добрия баланс между всички във веригата от производители до потребители.

През декември е поискано увеличение от 13,5%. „Тъй като съгласно нашите правила, ако има надзет приход от „Булгаргаз“, ние сме длъжни в следващата година, т.е. именно в първото тримесечие на 2017г. да го компенсираме, защото в противен случай ще се окаже, че оставяме излишни средства в Булгаргаз, ние използвахме този механизъм и цената беше повишена само с 5%“, обясни Иванов. Той посочи, че това е било в интерес и на потребителите и на парното, ел. енергия и природен газ, защото цената на парното останала непроменена в студените януарски и февруарски дни. Иванов посочи и ползите за бизнеса.

На заседанието днес омбудсманът Мая Манолова посочи, че е силно притеснена от шоковото повишаване на цената на газа и следващите след него цени. Според нея тези увеличения се правят без аргументи и са необосновани. Решенията се взимат изцяло в интерес на енергийните дружества, посочи Манолова.

На закрито заседание на 7 април КЕВР ще приемане на окончателно решение за изменение на цените на топлинната енергия.

- реклама -