Килърите
Снимка: Прокуратура на Република България

Доживотна присъда за Кеца от „Килърите“ за убийството на адвокат и бизнесмен

Васил Костов – Кеца от групата на „Килърите“ получи доживотна присъда заради убийството на адвокат от Велико Търново и бизнесмен от Шумен. 45-годишният извършител на мокри поръчки беше признат за виновен за две от престъпленията, в които беше обвинен, съобщиха от прокуратурата.

"Килърите" Васил Костов Кеца

Той е отговорен за физическото ликвидиране на юриста Петър Лупов и предприемача Румен Рачев. Съден е и за участие във във въоръжена организирана престъпна група за извършване на умишлени убийства, причиняване на средни и тежки телесни повреди и палежи. Доказано е още, че Кеца заедно с Янко Попов и Петър Стоянов – Сумиста, незаконно е съхранявал боеприпаси.

От днес наказанието влиза в сила

Варненският апелативен съд определи на Васил Костов доживотна присъда без замяна. Тя обаче беше обжалвана от защитата. Днес Върховният касационен съд не уважи подадената жалба за намаляване на наказанието и на практика потвърди присъдата, произнесена от варненските магистрати.

Костов и защитата му подали бланкетна жалба, в която не посочили касационните основания и доказателства, които я подкрепят. Това е трябвало да се стори в 7-дневен срок в допълнение към жалбата.

На 14 септември 2016 г., 7 дни след изтичане на законовия срок, защитата на Васил Кеца изпратила по пощата допълнението към жалбата.

Върховният касационен съд приел, че частната жалба е неоснователна и не покрива изискванията на член 351, ал. 1 от НПК. В касационната жалба задължително се посочват от когото е подадена, присъдата, решението и частта, в която се обжалва, в какво се състои касационното основание и данните, които го подкрепят, както и искането, което се прави. В жалбата на защитата на „Килъра“ Костов тези задължителни реквизити липсвали. Така тя е оставена без уважение. С това присъдата в частта за двете убийства е влязла в законна сила.

В момента участникът в групата „Килърите“ е в затвора с присъда от 10 години. Доживотната присъда без замяна Васил Костов ще излежи във Враца.

- реклама -