Кери

Кери: Турция не е искала екстрадиция на Фетхуллах Гюлен

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери съобщи, че не е получавал искане за екстрадицията на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, който от години живее в самоналожено изгнание в САЩ, предаде Ройтерс.

Турското правителство заяви, че последователи на Гюлен стоят зад опита за преврат тази нощ, извършен от фракция в армията.

Премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че всяка държава, която подкрепя Гюлен, може да счита, че е в състояние на война с Турция.

По време на посещение в Люксембург Кери изрази надежда, че ще бъде следван конституционният процес при предприемането на действия спрямо замесените в опита за преврат.

Спрени са полети на самолетни компании за Турция

Американските власти прекратиха полетите на американските компании за Истанбул и Анкара и забраниха полетите от Турция – директни и с междинно кацане.

Посолството на САЩ в Анкара подчертава, че сигурността на летище „Ататюрк“ в Истанбул е чувствително спаднала. Забранено е на всички американски служители да го ползват.

Германската самолетна компания Луфтханза вече анулира заради опита за преврат осем от десетте полета, предвидени за днес към Турция.

Президентът на САЩ е свикал среща на Съвета по национална сигурност.

- реклама -