маратона на София 2021
Снимка: facebook.com/SofiaMarathon

Кениец и туркиня спечелиха маратона на София

Кениецът Дънкан Коеч и туркинята Ердал Тубай спечелиха маратона на София издание 2021. Шампиони в половината дистанция (21 км) станаха Богдан Семьонович и Наталия Семьонович от Украйна. Титлите на 10 км бяха спечелени от българите Сава Тодоров и Лиляна Георгиева.

Коеч измина дистанцията за 2:15.47 часа. Той водеше в маратона още от началото, като до средата на дистанцията се движеше заедно със сънародника си Чарлс Мъйна. Мъйна обаче не издържа на темпото и изостана. Втори завърши Мохамед Шабут (Мароко). Шабут изостана на минута от Коеч. Ахмет Алканоглу (Турция) се нареди трети, а Мъйна завърши четвърти. Мирослав Спасов завърши пети в общото класиране за 2:27.17 часа. Той е и новият шампион на България.

Ердал Тубай стана първа при жените с 2:34.40 часа. Милица Марчева завърши на второ място с 2:35.03 часа и спечели титлата на България. Времето ѝ е много добро – яя остана на една секунда от националния рекорд. Рекордът е на Галина Горанова и беше поставен през 1996 г. в Хюстън. Марчева водеше до 35-ия километър, но след това беше изпреварена от Тубай. Кенийката Лилиан Желагат допълни челната тройка.

Шампиони на 21 км станаха Богдан Семьонович и Наталия Семьонович от Украйна. Титлите на 10 км бяха спечелени от българите Сава Тодоров и Лиляна Георгиева.

- реклама -