Ламар

За първи път рапър спечели награда Пулицър за музика

Кендрик Ламар спечели наградата Пулицър за музика с албума си DAMN.

Рапърът е първият изпълнител, който не твори в жанровете на класическата музика или джаза и получава отличието.

Комитетът на наградата Пулицър обяви, че колекцията на Ламар от 2017-а изразява цялата сложност на живота на съвременния афроамериканец.

DAMN е четвъртият албум на рапъра и спечели “Грами” за рап албум на годината на церемонията през януари.

Кендрик Ламар вече спечели похвалите на музикалните специалисти заради впечатляващите си изпълнения на живо, текстовете на песните си, заради смесицата от хипхоп, джаз, соул, фънк и африкански звуци в парчетата му. Неговите проницателни песни го превърнаха в глас на цяло едно поколение. Той бързо стана лидер в хипхопа и любимец и на фенове на рока, попа и джаза.

Американският писател Андрю Шон Гриър получи наградата Пулицър в категорията за роман. Той спечели отличието с творбата си „Лес“, разказваща за неуспял писател на средна възраст на име Артър Лес и неговите комични преживявания, предадоха световните агенции.

В категорията за драма наградата Пулицър спечели Мартина Майок за пиесата „Цената на живота“, разказваща за хора с увреждания и травми, съжителстващи с физически здрави хора.

Пулицър в категорията за биография получи Каролин Фрейзър за „Прерийни огньове“, посветена на писателката Лора Ингълс Уайлдър.

Джеймс Форман-младши спечели Пулицър в категорията за документална творба за „Заключване на нашите: Престъпление и наказание в Черна Америка“ – изследване на съвременната американска съдебна система и последиците от нея за цветнокожите лица и общности.

Джак Дейвис получи Пулицър в категорията за историческа творба за „Заливът“, посветена Мексиканския залив, който е една от най-разнообразните и продуктивни морски екосистеми на планетата.

В категорията за поезия Пулицър получи Франк Бидарт за сборника „Сумрак“.

 

- реклама -