Даниел Фран, Кемниц

Кемниц изгони капитана си за расизъм

Кемниц освободи клубния капитан Даниел Фран заради разисъм. Раздялата е с незабавен ефект. Тя идва, след като през седмицата Фран гледа заедно с феновете гостуването на Хале. То бе загубено с 1:3, което остави отбора предпоследен в класирането на Трета Бундеслига.

„Той изпитва очевидна симпатия към лидерите на крайно-дясната групировка Kaotic Chemnitz и разпуснатата NS-Boys. Това е огромен проблем и той трябва да бъде решен. Още след събитията през лятото на 2018-а обявихме, че няма да бъдем толерантни към анти-конституционни идеи и техните симпатизанти. Ние сме и ще бъдем скала срещу десния екстремизъм“, се казва в изявление на клуба.

През 2018-а в града имаше убийство, което доведе до масови протести. За него бяха арестувани иракчанин и сириец. Освен това по време на протестите бяха бити афганистанец, сириец и българин.

Фран бе замесен в инцидент и през март 2019-а. Тогава фенове организираха възпоменателна церемония за известен неонацист по време на домакински мач. Фран пък цъфна с фланелка с надпис Support your local hools (подкрепяй местните си хулигани). „Съжалението му тогава бе фарс. Той не иска и не може да поеме отговорност като капитан. Така че за него място в клуба“, заяви Роми Полстер. Той е заместник председател на събранието на акционерите на Кемниц.

Българската следа в Кемниц

Клубът е един от двата професионални в Германия, където има българско присъствие. Тук са Костадин Велков и Георги Сърмов. Сърмов има 4 мача от началото на сезона, Велков обаче още не е играл.

Другият клуб, където има българско присъствие е Вердер. Там помощник треньор е Илия Груев, а синът му Илия Груев младши е футболист на зелените.

- реклама -