Казват мерките 5 дни преди да ги наложат

Управляващите планират да казват планирани нови мерки 5 дни преди те да бъдат наложени. Това обяви в интервю за bTV зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

„Предвидимостта е най-важното условие в настоящата обстановка – т.е. да има време да бъдат въведени съответните мерки“, посочи тя. Георгиева обеща да има „5-дневна предвидимост“.

Новината идва ден, след като кабинетът обсъди в сряда Национален оперативен план за справяне с COVID – 19. Основен критерий в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения. Именно от този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани. Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, които оповестени предварително на вниманието на гражданите и бизнеса.

В същото време, пак в сряда, двете организации на собственици на заведения у нас дадоха да се разбере, че стартират подготовка за масови протестни действия.

Локдаунът е най-нежеланият план за справяне с пандемията, посочи още Георгиева. Етапите в плана са, за да бъде предотвратено това пълно затваряне допълни тя. Разясни също, че носенето на маски, дистанция и зеленият сертификат са основни елементи на пандемичния план. В третия етап се предвижда ограничение в социалните обекти. Четвъртият етап е най-нежеланият, защото той предвижда вероятно пълно затваряне.

- реклама -