Казусът с разменените бебета: По света се случва постоянно

Казусът с разменените бебета: По света се случва постоянно. У нас случаят вероятно е от човешка грешка.

Случаят с разменените бебета в България е повече от неприятен и вероятно е резултат от човешка грешка. Но такива се случват и в други страни, включително в Германия. Някои от известните случаи припомня „Дойче Веле“.

Няколко дни след раждането си

във френския град Кан бебетата Манон и Матилда е трябвало да бъдат подложени на фототерапия заради жълтеница – рутинна процедура в родилните отделения. Поради липса на място двете момиченца били сложени в едно легло, след което очевидно били разменени от персонала. Десет години по-късно размяната е открита

чрез ДНК-тест, поискан от таткото

на едното дете, който се усъмнил заради по-тъмния тен на дъщеря си. Двете семейства поискали над 12 милиона евро обезщетение, а съдът им отсъдил два.

Подобни истории по правило привличат вниманието на медиите: през 2013 година родилка във Виетнам получила момченце, макар че била родила момиченце. В този случай истината била разкрита три месеца след размяната.

През 2012 година пък две рускини

установили, че в продължение на 37 години са живели в грешно семейство. Случаи на разменени бебета има и в Германия, например през 1991 г. в болница в Долна Саксония, както и в Южна Корея.

Отговор на въпроса колко често се стига до подобни грешки обаче е трудно да бъде даден, тъй като официални данни липсват. Допитване на Германското дружество по гинекология и родилна помощ от 2008 година е регистрирало

12 случая на размяна,

но всички от тях са били изяснени още преди изписването на бебетата. „Вероятно броятна случаите е по-голям“, казват от дружеството пред „Шпигел“. Вероятно не всички случаи са обявени, а със сигурност има и такива, за които изобщо не се знае.

Как се стига до размяната на бебета в клиниките?

Все пак какви са причините за тези недопустими грешки? В случая с Манон и Матилда от Кан вината е на служителка, която „страдала от тежка депресия и алкохолизъм“, поради което не спазила правилата, твърди адвокатката на клиниката. А проучване на Германското дружество по гинекология показва колко неочаквано банални могат да бъдат причините: понякога гривничките с имена се губят при къпането или обличането, понякога детето се слага в грешно креватче или при грешна майка със същото фамилно име.

За да се избегнат подобни случаи, Германското дружество по гинекология е издало специални директиви за идентификация на новородените. В тях например се препоръчва всяко дете да носи по две гривни, които са здраво поставени на ръката или на крака. Ако някоя от гривничките падне, тя се подменя незабавно от квалифицирана медицинска сестра и задължително в присъствието на лекар. А преди напускането на родилното отделение идентичността на всяко дете се проверява по определени стандартни процедури.

- реклама -