Казахстанецът Максим Аришев не е терорист, а жертва на терора в Санкт Петербург

Казахстанецът Максим Аришев, който първоначално бе посочен като евентуален терорист, може сам да е една от жертвите.

Тялото му до момента не е идентифицирано.

22-годишният младеж е бил отличен студент трети курс в Държавния икономически университет на Петербург.

2017-04-04_03-12-05__5597a58c-18cb-11e7-96c1-06f7ed071225На 3 април Аришев свършил лекции в 14. 15 местно време. „Трябвало е да има още една, но решил да се прибира и минал по обичайния си маршрут – до станцията на метрото на Невски Проспект, той винаги минава оттам”, твърди неговия състудент Юри Романов, цитиран от openrussia.org. Той разказва, че сякаш е имал предчувствие, защото се намирал в същото метро, но решил, че ще се поразходи и излязъл навън. Десет секунди по-късно чул силния взрив. Разследващите смятат, че бомбата е избухвала във втори вагон, където вероятно се е намирал и Аришев.

1491294270-3 1491294281-123

На страницата на младия мъж в руската социална мрежа ВКонтакте става ясно, че той никога не е публикувал каквито и да е материали, които биха могли да го свържат с терористична групировка. Вижда се също така, че е посетил за последно профила си буквално минути, преди да влезе в метрото. „Той беше общителен, обичаше да се шегува, нищо подозрително нямаше в него, на 3 април си говорихме, държеше се съвсем обикновено”, твърди състудентът на Максим Аришев.

Близките на Максим започват да го издирват, след като не могат да се свържат с него. Приятелката му Александра Рибалченко публикува в интернет апел всеки, който знае нещо за него, да се свърже с нея.

1491294281-123Вечерта на 3 април майката на Максим – Ирина Аришева търси помощ от консулството на Казахстан в Русия и съобщава, че по никакъв начин не може да се свърже със сина си и е много притеснена.

Днес тя и съпругът й са отпътували за Петербург.

Преди около час от Комитета по национална безопасност на Казахстан официално опровергаха информацията, че Максим Аришев може да е съпричастен по какъвто и да е начин към терористичния акт.

- реклама -