Колоездене

Казахстанец спечели първия етап от Обиколката на България

Казахстанецът Евгений Гидиш от отбора на „Вино форевър“ спечели първия етап от 65-ата Обиколка на България по колоездене. Той победи след финален спринт. Гидих измина трасето от София до Пловдив (205 км) за 4 часа 37 минути и 2 секунди.

На второ място финишира италианецът Матео Малучели от „Униеуро“. Трети остана  Мартин Отоничар „Делио Галина Колосио“, от Словения.

Най-активен състезател в първия етап бе Виталий Бутс (Укр) от отбора на „Колс“. Той спечели и двата премийни спринта и облече зелената фланелка. Най-добър катерач е неговият сънародник и съотборник Андрий Браташчук. Утре той ще облече фланелка на червени точки.

Бялата фланелка, която се дава за най-млад състезател, отива при победителя в етапа Гидиш.

По време на етапа бяха раздадени и 2 специални премии. Първата беше в Елин Пелин, на 19-ия километър, която бе спечелена от Декстър Гардиас от „Педър Хевър“ от Великобритания. Втората премия бе в чест на Иван Попов, победител в обиколката рез 1972 година. Тя бе спечелена от Бутс.

„Радвам се, че успях да завърша първи на всичките височини“, обясни след състезанието Андрий Браташчук. „Моята цел е да спечеля фланелката на червени точки. Състезанието бе тежко. Исках да се откъсна наред и да завърша пред оставната група, но не успях. Все пак ще гоня етапна победа“.

- реклама -