Марк Кавендиш
Снимка: twitter.com/letour

Кавендиш взе втора победа в Тур 2021 – ВИДЕО

Марк Кавендиш спечели втори етап от Тур дьо Франс 2021. Британецът беше най-бърз в шестия етап между Тур и Шатору. Той измина дистанцията от 160 км за 3:17.36 часа със средна скорост от 48.7 км/ч. Победата е трета за него в Шатору – именно тук през 2008-а той взе и първата си в Тура.

Колоездачът на Декьоник-Куикстеп изпревари Яспер Филипсен и Насер Буани. Любопитно е, че те бяха двамата зад него и при предишния му успех в четвъртия етап. Кавендиш вече има 32 победи в Тура и е само на две от рекордна на легендата Еди Меркс. До края на Тура има още 4 спринтьорски етапа.

С успеха Кавендиш увеличи и аванса си за зелената фланелка. Той има 148 точки, с 46 повече от Филипсен. Освен това авансът му беше толкова голям, че имаше време да повтори жеста си от 2008-а. „Въобще не мисля да рекорда. Няма значение дали е първа или 32-а победа. Спечелих в Тур дьо Франс – хората се борят цял живот за това. Ако съм ок и спечеля още 50 – супер. Ако не спечеля нито веднъж повече – супер. Та това е Тур дьо Франс“, коментира скромно Кавендиш.

В кариерата си 36-годишният британец вече има 153 победи. Пред него от активните колоездачи е само Андре Грайпел (158).

В генералното класиране не настъпиха промени – лидер продължава да е Матьо ван дер Пул. Той има осем секунди аванс пред Тадей Погачар.

- реклама -