Марк Кавендиш
Снимка: twitter.com/ivan_cortin

Кавендиш спечели етап в Тура след 5 години – ВИДЕО

Пет години след последната си етапна победа в Тур дьо Франс Марк Кавендиш записа нова такава. Британецът взе финалния спринт в четвъртия етап (150,4 км) от Редон до Британи. Той изправари Насер Буани и Яспер Филипсен. Буани и Филипсен бяха и вчера на подиума, но след Тим Мерлие.

36-годишният Кавендиш има общо 31 победа в Тура. Това е само с три по-малко от великия рекорд на Еди Меркс. След финала той се разплака и падна в прегръдките на съотборниците си. „Абсолютно невероятно. Извеждането ми е от носителя на зелената фланелка и световен шампион. Тези момчетата вярват в мен. А аз не вярвах въобще, че някога ще се върна в Тура. Просто звездите се подредиха. Последните години бяха ужасни и е супер да имам малко късмет“, коментира Кавендиш.

Проблемите за него започнаха точно преди пет години, когато се сблъска с Петер Саган във финален спринт. Последва дълго възстановяване, последвано от болест и две проблеми години в различни отбори. Декьоник-Куикстеп го взе преди началото на сезона на минимална заплата, без идея да кара в големите обиколки. Титулярният спринтьор Сам Бенет обаче е контузен, а и не иска да подписва нов договор с отбора. Затова и Кавендиш е на Тур дьо Франс.

Иначе етапът започна с протест на колоездачите. Те са недоволни от мерките до сигурност, довели до серия от падания в първите три дни.

- реклама -