Марк Кавендиш
Снимка: https://twitter.com/MiTo1876

Кавендиш спечели най-старото състезание в света

Марк Кавендиш спечели най-старото колоездачно състезание в света. Британецът от Куик Степ-Алфа Винил триумфира в 103-то издание на Милано – Торино. Победата е 159-ата в кариерата на 36-годишния Кавендиш и трета през сезона. Така той се изкачи в Топ 5 във вечната ранглиста. Пред него са Рожер де Флеминк и Марио Чиполини с по 161 победи. Вторият Рик ван Лой има 162. Лидер е недостижимият Еди Меркс с 283 победи.

Кавендиш освен това стана най-възрастният победител в Милано – Торино. Първото издание на състезанието е през 1876 г. Британецът спечели с мощен финален спринт след 199 км. езда. Той измина разстоянието за 4:31.22 часа. Втори завърши Насер Буани (Аркеа-Самсик), трети – Александър Кристоф (Интермарше-Ванти-Гобер).

„Много съм щастлив, защото отборът се справи перфектно. В нито един момент нямаше паника или притеснение. Извеждането беше перфектно и за мен остана по-лесното“, каза победителят. Неговата максимална скорост във финалния спринт беше 65 км/ч.

„Харесва ми да печеля. Вече съм побеждал в Милано – Сан Ремо, сега и в Милано – Торино. Това не винаги е състезание за спринтьори – тук са печелили и някои големи катерачи. Щастлив съм, че и моето име е в списъка“, завърши Кавендиш.

Трикратният световен шампион Петер Саган завърши пети. Това в най-доброто му представяне досега през сезона.

- реклама -