Марк Кавендиш
Снимка: twitter.com/deceuninck_qst

Кавендиш слиза от велосипеда в края на сезона

Марк Кавендиш обяви, че ще прекрати състезателната си кариера в края на настоящия сезон. 38-годишният британец е един от най-успешните колоездачи през този век.

Кавендиш е световен шампион на шосе за 2011 година, трикратен световен шампион в колоезденето на писта, както и сребърен медалист от Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Освен това британецът има етапни победи и в трите големи обиколки. Три от тях са във Вуелтата, 16 – в Джирото и 34 – в Тур дьо Франс. Ако той успее да спечели още веднъж в Тура, ще задмине легендата Еди Меркс на върха в класацията по най-много победи в най-голямото колоездачно състезание в света.

„Колоезденето е моят живот вече повече от 25 години. То ме научи толкова много за живота, желанието, лоялността, жертвите и постоянството. Колоезденето ми даде възможност да видя света, да срещна невероятни хора – не само в спорта, но и покрай него. Днес е петият рожден ден на моя син Каспър. Хубаво е, че е почивният ни ден и мога да го прекарам с него. Сега е важно да бъда на всеки негов рожден ден и на всеки негов концерт в училище. Трябва да бъда със семейството си“, обясни решението си Кавендиш.

В кариерата си британецът има общо 161 победи. В момента той участва за седми път в кариерата си в Обиколката на Италия, като кара за Астана.

- реклама -