Марк Кавендиш
Снимка: x.com/UCI_cycling

Кавендиш взе рекордна 35-а победа в Тура

Марк Кавендиш (Астана) спечели петия етап от Тур дьо Франс 2024. За британеца това е 35-и успех в Тура, което е нов рекорд в историята на най-престижното колоездачно състезание. До момента Кавендиш поделяше първата позиция в ранглистата с белгийската легенда Еди Меркс с по 34 етапни успеха. Те се изравниха през 2021 г.

Спринтьорът беше решил да се отказва от колоезденето миналата година, но не успя да подобри рекорда. Тогава той отпадна в средата на Тура. Сега обаче 35-ата победа вече е факт.

Иначе днешният етап – 177.4 kилометра от Сен Жан дьо Мориен до Сен Вюлба – беше равнинен и очаквано завърши с масов спринт, в който 39-годишният Кавендиш изпревари Яспер Филипсен и Александър Кристоф, които останаха втори и трети. Победителят беше улеснен и от падане на последния завой, което елиминира част от конкуренцията. Но за сметка на това пресече финала със скъсана верига за 165-ия успех в кариерата си.

Словенецът Тадей Погачар запази жълтата фланелка на лидера в генералното класиране. Той имаше спокоен етап, като изключим едно падане в основната група на около 57 км от финала. Времето на Погачар е 23 часа, 15 минути и 24 секунди. На 45 секунди зад него е Ремко Евенпул (Судал – КуикСтеп). Трети е шампионът Йонас Вингегор (Висма Лийз а байк), който изостава на 50 секунди.

- реклама -