Марк Кавендиш
Снимка: https://twitter.com/MiTo1876

Кавендиш подписа с Астана и ще бори рекорда на Меркс

Марк Кавендиш е подписал договор с Астана, съобщиха от отбора. Така 37-годишният британец си върна надеждата, че може да подобри рекорда на Еди Меркс по победи в Тур дьо Франс. В момента и двамата имат по 34 етапни победи.

Кавендиш беше подписал предварително споразумение с френския тим B&B Hotels-KTM. Отборът обаче не успя да си намери достатъчно спонсори през декември и се разпадна. Така той се насочи към Астана. Казахстанският отбор е воден от Александър Винокуров. той беше хванат с допинг през 2007 г. и изтърпя наказание.

„Чака ни интересно приключение. Състезавах се с Александър много години, а сега ще карам с децата му. Спомням си, когато момчетата бяха малки, както са моите деца в момента. Тогава те мечтаеха да са колоездачи. Ще е прекрасно. Още повече не съм загубил глада си за победи“, заяви Кавендиш. Неговият извеждащ Сеес Бол също подписа с Астана.

Британецът се превръща в голяма звезда на тима след отказването на Винченцо Нибали и уволнението на Мигел Анхел Лопес. Последните си четири победи в Тур дьо Франс той постигна през 2021 г. с Декьоник-Куик Степ. Тогава Кавендиш замени в последния момент контузения Сам Бенет. През 2022 г. обаче той не участва, а спринтьор на Декьоник в Тура беше Фабио Якобсен.

- реклама -