ученици, клас, понеделник, тестване

Кацаров: Всички ученици се връщат в клас от понеделник

„Всички ученици от 1. до 12. клас ще се върнат в училище от понеделник“, увери здравният министър Стойчо Кацаров пред медиите.

Сутринта е обсъждано с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас.

Решението е взето с оглед на подобряващата се епидемична обстановка у нас и отстъпването на четвъртата вълна на коронавируса.


Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати“, каза Кацаров.

Все пак министърът призна, че това ще доведе до по-голям риск за влошаване на обстановката.

„Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация“, каза той.

Кацаров беше категоричен, че за всички деца от 1 до 12 клас ще има щадящи тестове. И отново се оправда, че отговорността за купуването им не е на неговото министерство.

„Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН“, повтори той думите си от вчера.

И отново лансира идеята за изследване на големите ученици с тестове за възрастни хора. Но решението за това трябва по думите му да се вземе от Министерството на образованието.

Кацаров заяви, че има договорени количества тестове, които по тяхна оценка, трябва да стигнат поне до средата на януари.

„Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000“, поясни Кацаров.

Днес ще бъде издадена промяна в заповедта, която да отрази новостите.

От понеделник отпада също забраната за извършване на планови дейности, каза още здравният министър и допълни, че до момента няма данни за Омикрон у нас.

- реклама -