Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването, кислород, локдаун, пандемия
сн. БГНЕС

Кацаров успокои посланиците на ЕС: Имаме достатъчно кислород

Дни след като еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидис призова за задействане на Механизма за гражданска защита по отношение на България заради разпространението на COVID-19, служебният здравен министър Стойчо Кацаров се срещна с посланиците на страните от ЕС. Пред тях той заяви, че ситуацията у нас е под контрол и опита да опровергае мнението на експертите, че може болниците да останат без кислород.

„Имаме план, осигурихме предварително достатъчно лекарства, разкриваме поетапно легла за болни с COVID, поддържаме непрекъсната връзка с производителите на кислород. Засега имаме достатъчно лекарства, осигурено е и достатъчно количество кислород“, каза Кацаров, цитиран от пресслужбата на МЗ.

Но призна:

„Нарастването на броя на заразените лица в последните седмици, затруднява здравната ни система, която вече е близо до максималния си капацитет, особено по отношение на интензивните легла.“

Проблем е осигуряването на медицински персонал и това е основният показател, който здравните власти следят, тъй като е важно да се осигури лечение на всички болни. Министър Кацаров подчерта пред посланиците, че ако въведените мерки със „зелен сертификат“ не дадат резултат, единствената алтернатива остава въвеждането на локдаун. В същото време, както той припомни, след две седмици в страната предстоят президентски и парламентарни избори.

„Стремим се всячески да го избегнем, да приложим максимално строго противоепидемичните мерки. Надявам се те да дадат резултат и да избегнем пълно затваряне на страната, за да можем да проведем изборите, макар и в условия на пандемия“, заяви още здравният министър.

По отношение на ниските нива на ваксинация у нас д-р Стойчо Кацаров заяви, че причините за това са комплексни. Те са свързани с особености на историята, културата, тоталитарното минало, религията, които са формирали народопсихологията ни.

И не пропусна да хвърли вината върху предишното управление, което не е на власт вече 6 месеца.

Кацаров е заявил, че протестите в страната са политически и са част от предизборната кампания у нас.

- реклама -