Стойчо Кацаров, ваксина, бустер, коронавирус, Пфайзер

Кацаров си сложи бустерна ваксина от друг вид и предупреди: Всеки 16-и човек, влязъл в болница с COVID, умира

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров си постави бустерна доза ваксина от различен вид спрямо първоначалната му ваксинация. След имунизация с еднодозовата „Янсен“, Кацаров избра за бустер препарата на „Пфайзер“.

Пред Нова телевизия той призова за масова ваксинация у нас, като обясни и промяната в позицията си за имунизацията от началото на пандемията:

„Това е призив към хората да се ваксинират. Като всеки здравомислещ човек и като всеки лекар, чиято първа грижа е доброто на пациентите – е добре да бъде скептичен към появата на нови лекарства, ваксини, при липсата на достатъчно доказателства. Една година по-късно, когато в света са поставени над 7 млрд. дози – няма никакво съмнение в безопасността на тези ваксини, тъй като случаите на странични реакции са по-малко от една на милион. Няма никакво съмнение в ефективността им“, каза Кацаров.

И предупреди – смъртността от КОВИД у нас е много висока:

„Всеки 16-и човек, влязъл в болница с COVID у нас, умира. Ваксината ви гарантира, че дори да се заразите, със сигурност няма да умрете от коронавируса“, подчерта той.

Кацаров коментира и ваксинационното покритие в страната:

„Към днешна дата са поставени към 3 500 000 дози – над 1 800 000 души са напълно имунизирани. Не сме достигнали още 30%. След въвеждането на зеления сертификат рязко се увеличи броят на ваксинираните хора. Ще отнеме време обаче да се компенсира изоставането в кампанията”, уточни ресорният министър.

Относно четвъртата вълна, той посочи, че най-лошото от нея вече е преминало.

„Ограниченията обаче няма да отпадат и трябва да се задържат. Макар, че тенденцията е обърната – броят на заразените намалява, на заетите легла и починалите – също, опасността не е преминала”, предупреди Кацаров.

- реклама -