Стойчо Кацаров, прокуратурата, сезира, изказване, Бойко Борисов, ГЕРБ, ваксини

Кацаров сезира прокуратурата заради изказване на Бойко Борисов

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров сезира Софийската градска прокуратура заради изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините.

„На 24 октомври тази година, г-н Бойко Методиев Борисов, в изявление пред медии, разпространи следната информация: „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Pfizer – до 30 септември им е срокът за годност“. Изявлението е от категорията фалшиви новини”, се казва в сигнала до прокуратурата.

„В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност. Пандемията с Ковид-19 е не само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща на практика всички сфери на обществения ни живот. Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш Министър председател на България, а в момента е председател на политическа партия ГЕРБ и поради това, изказването му, може да повлияе на решенията на много хора”, се казва още в сигнала.

„Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници. Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Ковид 19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната”, продължава сигналът до прокуратурата.

Здравният министър иска от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме мерки.

Предисторията

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов направи изказването след появил се в социалните мрежи видеоклип, от който става ясно, че се прилагат ваксини на „Пфайзер“ със срок на годност, изписан върху флакона до края на септември 2021 г.

Веднага след това беше направено уточнение и от страна на бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов, и от страна на самия Борисов, че срокът на годност на препаратите е удължен с решение на Европейската агенция по лекарствата до края на годината. Те могат да се прилагат и са безопасни за употреба.

- реклама -