Стойчо Кацаров, ваксина, бустер, коронавирус, Пфайзер

Кацаров пуска частната болница в Казичене в последните дни на управлението си

Нова частна болница в Казичене ще получи зелена светлина от здравния министър в последните дни от неговото управление. Това съобщи самият Стойчо Кацаров днес в парламента, след като бе попитан на какъв етап е процедурата от проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ). От думите на Кацаров се разбра, че още днес той може да издаде разрешение за частното лечебно заведение, което ще е от веригата „Сърце и мозък“.

Инвеститор в проекта е „Чайкафарма висококачествените лекарства“, част от групата фирми около бизнесмена Тихомир Каменов. Според инвестиционното намерение, внесено в РИОСВ-София, инвеститорът смята да строи болница с 470 легла и отделения по кардиология, кардиохирургия, съдова хирургия, образна диагностика, нервни болести, неврохирургия, рехабилитация, медицинска онкология, лаборатории, лъчелечение, пулмология, акушерство и гинекология, урология, гастроентерология, педиатрия.

Около намеренията за нова частна болница край София се шуми от няколко месеца. Инвеститорът заобикаля изискването да получи зелена светлина от Министерския съвет, като вместо за нова болница, каквато реално прави, иска разрешаване на нови медицински дейности на нов адрес в Казичене за болницата си в Плевен. При тази процедура (чл. 37б от закона за лечебните заведения) вече е достатъчно разрешение от министъра на здравеопазването.

Днес Кацаров обяви, че е получил положителни становища за проекта от всички служби, които имат отношение към него – агенция „Медицински надзор“, НЗОК, БЛС, Националния център по обществено здраве, РЗИ-София. „Единствената причина да не съм издал още разрешението е, че исках да се уверя лично заради съмненията и въпросите, които поставяте, че всичко е наред. Това ще направя вероятно още днес и ако всичко е наред, ще издам това разрешение“, каза здравният министър на предшественика си.

Кацаров твърди, че просто спазва закона и няма право да откаже разрешение, ако кандидатът отговаря на условията. МБАЛ „Сърце и мозък“ използва същата процедура да поиска нови медицински дейности в Бургас (т.е. да прави нова болница и там), като проф. Костадин Ангелов е дал разрешение за това като министър. Сегашният министър посочи това като аргумент, че прави буквално същото.

„Да сравнявате издаването на разрешение за дейност в Бургас, където има недостиг на болнични легла, със София, където няма недостиг е нелепо. Няма никаква обща връзка между София и Бургас“, коментира проф. Ангелов. Поредната частна болница в София, според него, означава фалирането на няколко държавни болници. „То вече е в ход. Сменихте на три лечебни заведения директорите и бяха закрити достатъчно болнични легла, за да имате това разрешение по здравна карта“, заяви бившият здравен министър. Ангелов определи като обидно Кацаров да се извинява с институции, които са му подчинени. „Те ще ви дадат становище, което на вас да ви хареса“, посочи той.

„Общото между двете неща е законът, останалите инсинуации – това не е сериозен разговор. Какво предлагате – да нарушим закона с отказ и да ни осъдят за пропуснати ползи“, отвърна Кацаров. „Няма теле под този вол“, категорично заяви той. Самият министър обаче предизвика съмнения и дори намеса на президента Радев, когато през лятото обяви, че процедурата не е стигнала до МЗ, а се оказа, че това не е така.

В последните си часове на поста служебният министър взе и други решения, които ще имат голям отзвук в следващите години, с което повдигна въпроси доколко е редно да бърза толкова. Огромен проблем Кацаров завещава на наследника си със закриването на болница „Лозенец“ – решение, взето на 8 декември, което извади на протест лекарите в лечебното заведение и доведе до прекратяване на занятията на студентите по медицина на СУ.

Изтоник: segabg.com

- реклама -