Стойчо Кацаров, Недялко Калъчев, коронавирус Стойчо Кацаров, бюджет, НЗОК, вълна, коронавирус

Кацаров поиска още 120 млн. лева за здраве за тази година, смята, че предстоящата ковид вълна ще е по-лека

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК за 2021 г.

Сумата, която се предлага за увеличение на бюджета на НЗОК, е в размер на 120,4 млн. лв.

Разходите на НЗОК за борба с ковид-пандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лева, каза по време на изслушването в комисията министърът на здравеопазването в служебния кабинет Стойчо Кацаров. От Министерството на финансите добавиха, че предвидените разходи за борба с пандемията през тази година са общо три милиарда лева. В тази сума са включени и помощта за бизнеса, за заетост, както и месечна добавка от 50 лева за пенсионерите.

Цялата сума ще бъде записана в един ред в бюджета заради динамичната обстановка с пандемията и трудността да се предвиди по кое перо колко средства ще бъдат изразходвани, поясни Кацаров.

При първия вариант бяха разпредели 5 млн. за първична извънболнична помощ, 5 млн. лв. за специализирана извънболнична помощ, за дентална помощ – 5 млн.лв., за медико-диагностичните дейности, където се включват ПСР тестовете, плащани от касата – 25 млн. лв, за лекарства – 30 млн, за здравно-осигурнителни плащания за болнична помощ – 20 млн.лв. и за другите здравно-осигурителни плащания – 30 млн.лв.

Тъй като има движение в епидемичната обстановка обаче, ще бъдат насочвани средствата по необходимост там, където е необходимо, поясни Кацаров.

Министърът посочи, че е направено всичко възможно да не се унищожават наличните 2 млн. ваксини, задържани са и планираните доставки към този момент, паралелно с това част от ваксините са дарени или препродени и засега няма риск от унищожаване на ваксини.

Здравният министър споделя необходимостта от реформа в системата на здравеопазването, но това не е във възможностите на служебното правителство.

Кацаров подчерта, че НЗОК не може да приоритизира видовете лечебни заведения според собствеността им и посочи, че в момента се провежда програма, по която да се финансират строително-ремонтни работи и закупуване на апаратура на държавни и общински болници на обща стойност 130 млн. лв.

Здравният министър каза още, че оценката за това кога, дали и в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво, ще бъде взета на базата на експертните становища.

Според него прогнозите на експертите са, че предстоящата вълна ще бъде по-лека от предшестващите.

Тази прогноза се опира на това, че все пак има 15-16 % със завършена ваксинация, както и една немалка част от населението, която вече се е срещала с вируса.

- реклама -