Стойчо Кацаров, смъртност, коронавирус, тестове, ученици, МЗ

Кацаров отново се оправда за тестовете за учениците, а за смъртността заяви: Лекуват болниците, а не МЗ

„Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведение. Ние само следим за организацията. Всеки болен има достъп до медицинска помощ. Още от лятото беше планирано всичко. Смъртността трябва да бъде анализирана в детайли. 90% от починалите са над 60-годишна възраст и не са имунизирани. Затова призовах възрастните хора да се ваксинират.” Така служебният здравен министър Стойчо Кацаров отговори на въпрос за високата смъртност от коронавирус у нас по време на неговото управление.

А по отношение на проблемите с доставката на щадящи тестове за учениците, той отново прехвърли отговорността на Министерството на образованието:

„Това не зависи от МЗ, а от образователните власти. Според мен би трябвало да се осигурят условия за всички, които искат да учат присъствено, дори да става въпрос за няколко ученици. Нашето изискване е да осигурим безопасна среда в училищата. Всеки осигурява тестовете за своето ведомство. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за първи път и е трудно. Имахме най-доброто желание да помогнем, като закупим вместо тях тестове”, обясни д-р Стойчо Кацаров.

По думите му има осигурени тестове за учениците до средата на януари.

„Доставките обикновено са от Китай и отнема време, докато пристигнат. Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, поясни министърът на здравеопазването.

По думите му в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат.

„Така ще дадат пример на обществото, така че ги призовавам да гласуват такова решение”, заключи Кацаров.

Но заяви, че за гражданите ваксинацията трябва да остане доброволна.

И не пропусна да се похвали:

„България е успяла да обърне епидемичната вълна, без да влиза в локдаун. На много места в Европа в момента има пълно затваряне“.

- реклама -