Кацаров
сн. БГНЕС

Кацаров: Няма нищо лично в пенсионирането на проф. Кантарджиев, но няма път назад

„Няма нищо лично в решението за пенсиониране на проф. Кантарджиев. Няма и път назад. При достигане на пенсионна възраст е нормално да се пенсионираш, няма
нищо извънредно.“

Това коментира пред „Лице в лице“ здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

„Няма път назад, въпросът е приключен. Как може пенсионирането на някой да води до протести не разбирам“, добави Кацаров и каза, че проф. Ива Христова е заменила Кантарджиев по негово предложение.

Колеги на пенсионирания проф. Тодор Кантарджиев протестираха в негова подкрепа. Според тях той е един от най-добрите специалисти и навършването на пенсионна възраст за един такъв учен не е основателна причина да бъде отстранен.

Кацаров обясни, че става дума за пенсиониране от държавна администрация и никой не спира учените да работят или лекари да правят операции. „Когато се достига пенсионна възраст, се пенсионираш от служба в администрацията.“

Относно анализа за високата смъртност по време на пандемията здравният министър заяви, че част от проблема е това, че предишното правителство е управлявало кризата политически и предизборно.

„В основата на големия брой смъртни случа е това, затова правим анализ за последната година за високата смъртност“, добави министър Кацаров.

- реклама -