Рождество, католици, Раковски
кадър: Нова ТВ

Католическо Рождество: В Раковски посрещнаха празника с огромна витлеемска пещера (ВИДЕО)

Тази година в Раковски посрещнаха Рождество с уникална по размерите си витлеемска пещера, която се намира в църквата „Пресвето сърце Исусово“.

„Годината е по-различна, защото ние сме по-различни. Опитваме по всякакъв начин да привлечем децата към вярата”, каза в ефира на „Събуди се” отец Младен Плачков.

Екип на Нова телевизия посети и дома на семейство Чалъкови, които живеят в съседното село Житница. Подтоговката за празника там е започнала от рано сутринта. За католическата общност е важно да посрещнат Коледа с най-близките си около трапезата. За това днес семейството очаква възрастните си родители и роднини от чужбина.

„Задължително ще има питка на трапезата и ще приготвя свински пържолки, задушени с вино и гъби”, споделя домакинята Катя Чалъкова.

Семейството спазва традицията на всяка Коледа на празничната трапеза да присъстват немски домашни сладки, които Катя е научила да майстори в Германия, където е работила 16 години.

„Правя ги с кокосови стърготини. Имаме и ореховки. Тайната на всичко е, че се прави с много любов”, споделя жената.

За 9-годишния Петър, който с вълнение очаква своя коледен подарък, празникът има специално значение.

„Смисълът е раждането на Исус Христос, за да направи хората по-добри”, споделя детето.

Освен за Петър, тази Коледа е по-специална за всички в Житница. Храмът ще бъде озвучен от новия орган, чакан от вярващите с години. Църквата посреща празника и с новата статуя на Дева Мария, която се спуска от купола на храма.

Като всички католици и семейство Чалъкови ще се отправи днес към църквата за рождественската литургия.

„Тази Коледа си пожелаваме само да сме здрави. Да не губим никой”, сподели семейството.

- реклама -