Папа Франциск

Католическата църква обяви нови правила за канонизиране

Папа Франциск направи една от най-големите промени от векове в процедурата по канонизиране на Римокатолическата църква, като въведе четвърта категория за хора, които жертват живота си, за да спасят други, предаде Ройтерс.

Обявяването на дадени хора за блажени е първата стъпка по пътя към това дадена личност да бъде обявена за светец и в миналото беше запазена само за три категории хора – мъченици, хора, посветили живота си на героични ценности и такива с репутация на светци.

„Героичното жертване на живота, подсказано и поддържано от милосърдието, изразява истинско, пълно и образцово подражание на Христос“, се казва в апостолично писмо от папа Франциск.

Кандидатите, които да бъдат обявени за блажени в рамките на новите правила, могат да включват християни, които са се грижили за болни от холера, които по-късно също са починали от болестта, посочва официалният вестник на Ватикана „Осерваторе Романо“. Те могат да включват и Киара Корбела, 28-годишната майка, която отказва лечение на кожен рак, тъй като това може да застраши живота на нероденото й дете. Тя умира през 2012 г. близо година след като ражда, когато ракът й вече е в напреднал стадий и не може да бъде лекуван.

По думите на папа Франциск подобни християни „са достойни за такова възхищение, каквото общността на вярващите обикновено запазва за тези, които доброволно са приели мъченичеството на кръвта или са показали християнски добродетели на героично ниво“.

В писмото на папата се уточнява още, че освен пожертването на живота си в името на друг, кандидатите трябва да са изповядвали християнски ценности и да имат репутация на светци.

Що се отнася до даването на статут на светци, християните, които са загинали мъченически са единствените, за които не важи задължението да са направили чудо през живота си.

- реклама -