чай заболявания проучване Китай

Категорично доказаха, че любителите на чая живеят по-дълго

Многогодишно масово проучване в Китай показа, че хората, които редовно пият зелен чай, са по-малко застрашени от сърдечни заболявания и като цяло живеят по-дълго.

Резултатите са публикувани в Европейското списание за превантивна кардиология.

От 1998 г. в Китай се изпълнява проектът China-PAR (Прогнозиране на риск от атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания), чиято цел е да се предвиди рисковете от развитие на сърдечно-съдови заболявания сред населението на страната.

Като част от това мащабно проучване учените също анализираха влиянието върху човешкото здраве на такива фактори като консумацията на чай.

Анализът включва 100 902 участници в проекта, които първоначално не са имали сърдечно заболяване, инсулт или рак. Те бяха комбинирани в две групи: редовно пиене на чай (най-малко три пъти седмично) и рядко пиене на чай (по-малко от три пъти седмично).

Средното време за проследяване на участниците е 7,3 години.

През този период редовно пиещите чай в сравнение с рядко пиещите са имали 20 процента по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, 22 процента риск от фатална сърдечна болест и инсулт и 15 процента риск от смърт от всички причини.


Анализ, свързан с възрастта на развитието на болестите, показа, че любителите на чай над 50 години имат коронарна болест на сърцето и инсулт, развит с 1,41 години по-късно от хората, които рядко пият чай, и те живеят средно с 1,26 години по-дълго.

Колко важна е продължителността и редовността на консумацията на чай, учените анализираха в група от 14 081 участници, чието здравословно състояние е оценено два пъти (средно след 5,3 и 8,2 години).

Постоянните „пиячи“ на чай, които са подкрепили този навик през годините, са с 39 процента по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт, с 56 процента по-нисък риск от фатална сърдечна болест и инсулт и с 29 процента по-нисък риск от смърт от всички причини в сравнение с непостоянните.

Поради националните особености, повечето от участниците (49 процента) пият изключително зелен чай, а само 8 процента са любители на черен чай.

Интересно е, че отделен анализ на видовете чай разкри, че само зеленият чай има благоприятен ефект върху здравето. Тези, които пиеха черен чай, не показаха подобрение.
„Редовната консумация на чай намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и смърт от всички причини“, казва Синян Уанг от Китайската академия на медицинските науки в Пекин.

Проучванията показват, че полезният ефект на чая е свързан с биологично активни компоненти като полифеноли, които понижават кръвното налягане и нивото на липиди и липопротеини в кръвта, които са значими фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Зеленият чай е богат източник на полифеноли, а по време на ферментацията – задължителна стъпка в производството на черен чай – полифенолите се окисляват, губейки антиоксидантните си свойства.

„Полезните свойства на чая са най-силно изразени при хора, които редовно пият тази напитка, казва ръководителят на изследването д-р Донгфен Гу.„ Полифенолите не се задържат в организма дълго време, затова е необходима честа консумация, за да се получи кардиопротективен ефект “.

- реклама -