Катар

Катар иска олимпийските игри през 2036 г.

Катар ще използва Световното първенство, за да покаже, че може да приеме олимпийските игри през 2036 г. Това пише английският вестник „Гардиън“. Малката монархия в Персийския залив има три неуспешни кандидатури за Олимпиада. Сега обаче ръководителите вярват, че могат да успеят.

Олимпийските игри събират над 10 000 атлети в 32 различни спорта и милиони зрители. В Доха вярват, че отличната организация на Мондиал 2022 ще е доказателство за Международния олимпийски комитет, че страната ще се справи.

Според „Гардиън“ Катар е готов дори да обсъди вариант за съвместна кандидатура със Саудитска Арабия. Шейх Тамим бин Хамад ал-Тани, член на МОК от 2002 г., дори позира със саудитското знаме преди дни.

Заради горещото лято в региона, игрите ще трябва да бъдат преместни наесен. Това обаче се е случвало и преди. Олимпиадата в Токио през 1964 г. е през октомври, Сеул 1988 и Сидни 2000 са в средата на септември.

Решението за домакинството на олимпийските игри през 2036 г. трябва да бъде взето през 2026-ата. Очаква се кандидатури да има още от Индия, Индонезия и Турция.

- реклама -