Катар

Катар инвестира 13 млрд. долара в инфраструктура за 1 г.

Катар ще инвестира 13 млрд. долара в инфраструктурни проекти през следващата година. Това ще се случи въпреки спада на приходите от ниските цени на петрол и газ, съобщи финансовият министър Али Шарийф ел-Емади.

Той предрече икономически растеж от 3,4% през 2017 г., което се покрива с оценката на Международния валутен фонд и е над предвидения ръст от 3,2 %.

„Увеличаването на инвестициите в мегапроекти потвърждава ангажимента на страната за постигане на поставените цели. Очаква се, че по нови проекти през 2017 г., разходите ще бъде до 46 млрд. катарски риала (13 милиарда долара)“

Това каза Емади пред делегатите по време на конференция на Euromoney в Доха. Министърът добави, че в качеството си на домакин на Световното първенство по футбол за 2022 г.

Катар вече е изразходвал 375 млрд. риала (98 млрд. долара) за широкомащабни проекти

По-голяма част от инвестициите през следващите 5 години ще бъдат в страителството и транспорта, тъй като страната усилено се готви за домакинството на най-голямото футболно събитие в света.

На същата конференция шефът на националната банка Али Ахмед ал-Куари уточни, че инвестициите в строителството между 2015 и 2018 г. ще бъдат 45%, а в транспорта – 30%.

- реклама -