КаталунияКаталуния независимост Испания

Каталунският парламент гласува независимост от Испания

Каталунският парламент гласува ЗА независимост от Испания.

Това съобщава BBC.

За обявяването на независимост гласуваха 70 от депутатите в местния парламент, като вота беше бойкотиран от опозизията. 10 бяха против, а двама се въздържаха.

Резолюцията за провъзгласяването в Каталуния на „независима република“ предвижда старта на „учредителен процес“ до сформирането на държавни институции.

Разолюцията за обявяване на независимост беше внесено по-рано днес от партиите „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“ (CUP).

 

Гласуването се случва буквално минути преди испанският сенат да гласува задействане на чл.155 от Конституцията за отнемане на автономията на областта.

Около 12 000 души се събраха в центъра на Барселона, за да „отпразнувт раждането на републиката“. Събирането премина мирно, като множеството скандираше лозунги за независимост и размахваше червено-жълтите  флагове на Каталуния.

Каталунският представител в испанската столица Феран Маскарел заяви по телевизия Те ве 3, че трябва да се пристъпи към подготовка за откриване на каталунско посолство в Мадрид. Той добави, че много скоро ще замине за столицата на кралството, за да „подготви почвата“ за бъдещето дипломатическо представителство.

В реч по-рано днес премиерът Мариано Рахой поиска отстраняването на каталунският лидер Карлес Пучдемон.

Конституционният съд на Испания най-вероятно ще обяви вота за невалиден.

След вота на местния парламент, Рахой призова за спокойствие и допълни в „Туитър“: „Върховенството на закона ще бъде възстановено в Каталуния“.

На този етап не е ясно какво значат тези думи.

Очаквайте подробности!

- реклама -